Help, mijn kinderen hebben 6 weken zomervakantie!

Heerlijk! En soms wat minder heerlijk.

De vakantie brengt vaak veel regelwerk met zich mee voor de ouders. En voor sommige kinderen is het lastig invulling te geven aan de vrije tijd. Sommige kinderen missen de structuur en het dag- en weekritme van het naar school of kindercentrum  gaan, en de vanzelfsprekendheid en zekerheid die daarbij hoort. Ook zijn broertjes en zusjes meer op elkaar aangewezen en dat kan meer onderling gedoe en conflicten uitlokken. Het Centrum voor Jeugd & Gezin heeft een aantal praktische tips op een rijtje gezet:

Een paar tips van het Centrum voor Jeugd & Gezin

  • Stel uw verwachtingen niet te hoog. Als vakantie een geweldige tijd móet zijn, waarin je allemaal aan elkaar toe komt, je alleen maar fijne dingen doet, je gezond en blij bent en iedere dag de zon schijnt, dan komt u wellicht bedrogen uit. Vakantie vieren heeft zo zijn eigen uitdagingen en vraagt op zijn minst weer even wennen aan de situatie en aan elkaar.
  • Geniet en laat de kinderen genieten van dat er dingen mogen die anders niet kunnen. Bij voorbeeld uitslapen of lang in pyjama blijven. Blijf echter wel regels stellen en bespreek ze met de kinderen. Denk na over de zaken die u als ouder(s) belangrijk vindt, ook in de vakantie, en wat de kinderen nodig hebben, ook al zullen ze dat zelf heel anders zien.
    Denk bij voorbeeld aan het stellen van een limiet aan het dagelijkse schermgebruik. En (vaste) taakjes voor de kinderen, bv afwassen op de camping.
  • Behoud bij de kleintjes zoveel mogelijk ritme als het gaat om droogje, natje en slaapje (of rustig momentje). Onderneem wat grotere activiteiten zoveel mogelijk in de ochtend.
    Bespreek met de grotere kinderen hoe de dagen  er uit zien. Vraag naar hun wensen, neem ze serieus en wees duidelijk over wat wel en niet kan. Leer verdragen dat uw kind zich kan vervelen. Daar kunnen soms heel creatieve ingevingen uit voortkomen. Het zal uw kind vast helpen als hij weet dat er elke dag ook leuke dingen met elkaar worden gedaan. 
  • Ook een thuisvakantie kan een echte vakantie zijn. Iets samen doen met de kinderen hoeft niet altijd te betekenen dat u in de auto moet stappen of de portemonnee moet trekken. Zeker voor een kleintje is het vooral heerlijk zoveel samen met u te kunnen zijn. Lekker kunnen scharrelen in een zandbakje of spartelen in een laagje water en een ijsje eten; dat is pas vakantie! Misschien kunt u met uw schoolkind genieten van samen koekjes bakken of zelf van aardappels patat maken, vissen vangen, een fietstocht maken met een picknickmand mee, een hut bouwen van dekens in de kamer of een tent opzetten in de tuin, samen een filmpje kijken; al die dingen waar u normaal niet altijd aan toe komt. (Op het internet zijn 1001 ideeën te vinden.)
    Vraag uw kinderen een lijstje te maken van dit soort dingetjes. Of maak  het samen.
  • Over wensenlijstjes gesproken: wat zijn uw verlangens voor de vakantie? Niemand heeft er iets aan als u zichzelf helemaal wegcijfert. Het is voor een kind fijn als mama en/of papa rekening met hem houden en er voor hem zijn. Daarnaast is het ook belangrijk dat ouders een goed voorbeeld geven door zelf hun wensen naar voren te brengen en daar ruimte voor te nemen. Geven en nemen. In sommige gezinnen mogen de ene dag de kind(eren), de andere dag de ouders bepalen wat de hoofdactiviteit van de dag is. Hé, ook dat is structuur.  

Fijne vakantie! 

De Kinderhaven wenst je een heerlijke zomervakantie toe.

Meer nieuws


Warme maaltijd als lunch op het kinderdagverblijf

Warme maaltijd als lunch op het kinderdagverblijf Sinds januari 2022 zijn we op onze kinderdagverblijflocaties gestart met een warme maaltijd als lunch voor kinderen...


Meer

Hoera!

20 jaar in dienst! Hoera vandaag zijn Ilse werkzaam bij BSO De Watergeuzen en Jolanda werkzaam bij Kinderdagverblijf De Batavieren 20 jaar in dienst bij De...


Meer

Cursus positive discipline

Cilleke van Gijzen-Markslag heeft gevraagd of wij de volgende informatie met jullie willen delen. Het ouderschap kan een pittige uitdaging zijn!Zeker wanneer je...


Meer
© copyright 2024 - Alle rechten voorbehouden -

Algemene voorwaarden - Privacy beleid